Klasa 4a nie boi się wiosennej niepogody! 

Dziś wybraliśmy się do Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach, aby wziąć udział w projekcie „Mamy Rady Na Odpady.” Najpierw pani dr hab. inż. Anna Król, pracownika Politechniki Opolskiej, która wyjaśniła nam dlaczego powinniśmy ograniczać produkowanie odpadów i jak możemy to zrobić.

Po wykładzie szef kuchni zaczął gotować dla nas zupę z … czerstwego chleba.

My natomiast wzięliśmy udział w grze terenowej. Naszym zadaniem było odszukanie domów, w których odbywały się pokazy dawnych sposobów radzenia sobie z niepotrzebnymi rzeczami. Biegiem ruszyliśmy po przygody. Okazało się, że stare skarpety kiedyś cerowano, z niepotrzebnych ubrań robiono dywaniki, garnki drutowano, a noże ostrzono na kamieniu, a ze starych swetrów wykonywano zabawki.

Po powrocie kucharz poczęstował nas zupą oraz czipsami zrobionymi z warzywnych obierek. Zupa była gorąca i smaczna, wzięliśmy też przepis na czipsy.

Z wycieczki wróciliśmy przekonani, że starym rzeczom można dać drugie życie, a kuchnia ‘zero waste’ to smaczny sposób na ograniczenie wyrzucania żywności.